Bibliotekernes rolle i fremtiden - er den tydeligt?

| lørdag den 5. maj 2007

Søndagsavisen (den gratis) havde i weekenden en artikel om Preben Mejer fra Innovation Lab (og senest dommer i “Danmarks Bedste Idé”). Egentlig fokuserer artiklen på udlandets syn på den danske innovationskraft og lignende, men Mejer har en interessant bemærkning: det er ikke nødvendigt at vide, hvor fx Nakskov ligger, bare man ved hvordan, man finder ud af det. Og det er danske unge gode til i følge Mejers udenlandske kontakter. Det samme kendetegner også bibliotekerne.

Det er vel egentlig også en kerneopgave at finde den information som brugerne efterspørger - og har vel altid været det?

Men er det den kerneopgave bibliotekerne er kendt for? Eller er det blot “gratis bøger til folket” og en cd eller dvd på en god dag?

[dette indlæg er også bragt på Bibliotek 2.0 DK

2 kommentarer:

Jens Steen Andersen sagde ...

Hej Thor,

Enig,lad os komme igang med at definere roller - se i øvrigt min blog: jenssteen@blogspot.com - der er meget nyt :)

Thor Dekov Buur sagde ...

Egentlig skal grundlaget for bibliotekerne vel redigeres; jeg tænker på lov om biblioteksvirksomhed.
Her fremgår det, at det er bibliotekernes formål at: "fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet ved at stille bøger, tidsskrifter, lydbøger og andre egnede materialer til rådighed" (min fremhævning). Vi skal altså "fremme" og "stille til rådighed", det er meget passive handlinger. Reelt ser jeg bibliotekerne som formidlere, i nogen grad undervisere og ikke mindst eksperter i sortering og udvælgelse af information. Vores fokus er desværre i høj grad på vores materialer og ikke på den grundlæggende information. Så, kære Jens, løft blikket op på højeste politiske niveau og sæt skub i en revidering af lovgivningen, der på mange måder er forældet i forhold til den teknologiske udvikling.

(Den rette url til Jens' blog er jenssteen.blogspot.com.)